When nature takes possession of the places previously modified by man, extraordinary landscapes sprout. The Deep Valley Of The Mills in Sorrento is a valley of the Sorrentine Coast, which offers a wonderful natural spectacle. Here the nature in decades has occupied again the spaces that man had subtracted. The area owes its name to the presence of an old mill, used in ancient times for the milling of wheat. The wheat served the needs of the entire Sorrentine population. It stopped working at the beginning of Twentieth Century.

The Sorrentine Peninsula had five valleys, which highlighted the borders among the different villages. In the course of time the valleys suffered the intervention of man. The Deep Valley Of The Mills of Sorrento is the best preserved example.
Annexed to the mill was a sawmill, which worked through the water coming from the hills and was necessary for the machining of different types of wood, from which handmade inlay works were created. In the Valley of the Mills of Sorrento there was also a public wash house, where the women went to do the laundry. The Valley was indeed a meeting point for the local population, as demonstrated by numerous paintings and prints of the past and was abandoned in Nineteenth Century, because of the construction of Piazza Tasso: it closed off the Valley and all the communication routes useful to reach it.

The Deep Valley Of The Mills can no longer be damaged by atmospheric events, since the area is almost completely closed. There is a constant humidity inside that allows the growth of unique arboreal species.

Today, among the previous routes to reach the Valley, nothing remains but a gate, visible from the road connecting the town to the port. From the port of Sorrento in the past you could go to the Valley crossing a bridge over a stream. The small bridge is still among the vegetation and creates a very evocative atmosphere. Nowadays it is not possible to cross the gate to access the Valley because the area is under private ownership and is not opened to visitors. So, nature will be able to follow its flow and to make the landscape always better. Tourists can instead continue to enjoy the view from the top, to the lush vegetation and the ruins of the ancient mill.